Back to top

Despre noi

Asociația Tinerilor Creștini din Transilvania a fost înființată la 23 februarie 1921 în Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca de către 30 de studenți și primul președinte fiind Kecskeméthy István. Statutul ATC a fost editat de către Vásárhelyi János și aprobate de Consiliul de Administrație a Bisericii Reformate din Transilvania. 

La aceea vreme domeniul principal de activitate l-a reprezentat menținerea comunicării și a unei relații constante cu grupurile de tineret locale. Pentru această realizare a fost foarte important vizitarea colegiilor reformate între 1923-24, lansarea almanahului ”Ifjú Erdély” (1923, editor șef: Imre Lajos), precum și crearea postului de secretar călător în anul 1926, unul dintre cei mai cunoscuți fiind László Dezső, care de-a lungul carierei sale a vizitat, pe lângă grupurile de tineret de la oraș și 250 de grupuri în diferitele sate ale Transilvaniei.

Evenimentele semnificative la vremea aceea constau în conferințele organizate mai ales primăvara, la Cluj, iar mai apoi de două ori pe an în diferite locații. La conferința din Dumbrăvioara în 1926 a fost fondată secția de Seniori a Asociației sub îndrumarea studentului de medicină Tonk Emil, tot atunci s-a născut și ideea de a înființa o secție pentru stundenți sub numele de FIKE. ATC organiza la vremea aceea și conferințe împreună cu grupurile biblice din Iași și București. Aceste conferințe constituiau un loc de întâlnire a membriilor eminenți ai elitei intelectuale din Transilvania și un ghid de supraviețuire și speranță împotriva pierderii și disperării suferite după al doilea război mondial. 

În a doua parte a aniilor `30 cu îndrumarea secretarului călător Hegyi István s-a publicat antologia de cântece populare ardelenești ”Cântecele noastre”. Între 1940-1944 activitățiile din diasporă au devenit foarte importante, ele fiind coordonate de Hermann János și membrii secțiunii de studenți.

În 1948 activitățiile ATC sunt suspendate, dar în perioada de după dictatură în decembrie anului 1989 a apărut ideea de reorganizare, de data aceasta cu îndrumarea lui Sógor Géza. Pe lângă el secretarul Asociației a fost Horváth Levente, iar coordonatorul workshopului de îndrumare a voluntarilor R. Szabó István.  În 1992 Statutul ATC a fost elaborat de către Orosz Réka, Makkai Péter și Szabó Csongor, care mai apoi a fost acceptat de Adunarea Generală din Ilieni în 1993. În anul 1994 Asociația este înregistrată oficial și își continuă activitatea sub numele de Asociația Tinerilor Creștini din Transilvania. Evoluția Asociației a fost posibilă și datorită sprijinului și relației cu YMCA din Sankt Gallen și Dölf Weder. 

În 1995 ATC din Transilvania s-a aflat printre acele organizații ce au fondat Consiliul Tineretului Maghiar din România.

În timpul secretariatul lui Jakab István (1997-2004) activitățiile ATC au prosperat: s-au înființat departamentele de sport, muzică, și programe pentru copii. Cu coordonarea lui Pályi Anna și Kelemen Melinda a fost reorganizat și departamentul pentru studenți. Munca lor a fost continuată de Bartos Károly, pe timpul mandatului său (2002-2007) tot mai mulți studenți au participat la slujbele religioase pentru studenți.

La împlinirea a 80 de ani, în 2001 este inaugurat sediul central din Cluj-Napoca. În același an au fost reorganizate și au devenit regulate întâlnirile ATC din timpul verii, respectiv atunci s-a organizat pentru prima oară festivalul de muzică creștină Várom az Urat. În 2003 sunt organizate tot pentru prima dată Zilele Sportive ATC. În același an Centrul de Tineret din Geoagiu este dat în concesie Asociației pentru 20 de ani, iar la Târgu Mureș se înființează noul birou teritorial și încep a fi organizate și acolo slujbele pentru studenți.

Anul 2005 aduce o reînnoire în președinția ATC. Deoarece la începutul anului 1990 s-au format o mulțime de grupuri de tineret, dar care nu întotdeauna au putut participa activ la diferitele activități naționale s-a format o ruptură destul de mare între teritoriile regionale și organizația națională. De aceea în 2015 ca soluție s-au înființat cele 15 alianțe cu conducere proprie. Această structură a făcut posibilă menținerea unei relații mult mai directe între regiuni și organizația națională. 

Tot în 2015 ATC este desemnată oficial Alianța de Tineret a Eparhiei Reformate din Ardeal. În 2016 Alianța și-a serbat cei 95 de ani de existență prin organizarea celei de a treia ediții a Festivalului Change Direction!, la care au participat mai mult de o mie de tineri din toată Transilvania.